Вие сте тук

Лихвите – какво трябва да знаем за тях

Голяма част от хората споделят, а е и съвсем логично, че именно размерът на лихвите е решаващото условие при избора им на кредитор. Потребителите избират кредитната фирма, която им е предложила най-подходящите и добри условия за тях.

Лихвите

Разбира се, освен размера на ГПР (годишен лихвен процент), кредитоискателите обръщат сериозно внимание на другите такси и комисионни, които могат да оскъпят допълнително заема.

Мнозина се спират на кредит с кратък срок на погасяване точно заради по-ниските лихви, благодарение на които успяват с лекота и навреме да погасят задължението си. Накратко казано: колкото по-кратък е срокът на връщане, толкова по-малка лихва ще платим. От друга страна по-дългият срок Ви дава възможност за по-ниска вноска.

Естествено положението и нуждите на потребителите не си приличат, затова хората избират най-изгодната за тях опция. Не забравяйте да се запознаете обстойно с уловията, които ви се предлагат. Коректните кредитни компании винаги се съобразят с възможностите и се целят да дадат най-добрата оферта.

Възможно ли е да има повишаване на лихвата по вашия кредит? Да, това би могло да се случи. Някои от финансовите институции предлагат дадени условия по кредит, от които някои конктретни потребители не биха могли да се възползват. Една от възможните причини е, ако кандидатът има влошена кредитна история, което пък от своя страна го превръща в рисков кредитополучател. Не е изключено да се изпадне в тази ситуация при наличие на просрочени или необслужвани стари задължения, които се отразяват в кредитното досие на всеки.

Това дава основание на кредитора да наложи по-високи лихви при даване на нов заем. В такива случаи по-високият лихвен процент служи като един вид застраховка за финансовото дружество. Нека имате предвид, че данните в кредитното Ви досие се актуализират всеки месец. Ако не сте били изрядни към един кредитор, при кандидатстване за друг кредит то тази информация ще излезе наяве при една рутинна проверка.

Това е и причината постоянно да Ви съветваме да взимате добре обмислени решения и да бъдете отговорни относно обслужването на своя заем.

Average: 5 (1 vote)